نظامیان روسیه به سرحدات تاجکستان اعزام خواهند شد

© AFP 2023 / Sergey Venyavskyاردوی روسیه
اردوی روسیه - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
ممکن نظامیان روسیه به سرحدات افغانستان و تاجیکستان بر گردند

امروز و فردا در شهر دوشنبه دیدار سران کشور های عضو سازمان پیمان امنیت دسته جمعی "سی اس تی او" CSTO یک بلوک نظامی- سیاسی به سرپرستی مسکو در فضای شوروی سابق بر گزار می شود. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در آن شرکت خواهد کرد. خطر اسلامی که کشور های آسیای مرکزی با آن روبرو شدند از جمله موضوعات مهم نشست این پیمان خواهد بود.

پیشتر جلسات سازمان CSTO  با  شرکت سران کشور ها و وزیران امور خارجه و دفاع و نیز منشی شورای  امنیت کشور های عضو در مسکو بر گزار می شدند.

از امسال همایش های CSTO  در سطح عالی همچنین در کشور های صدر ادواری این سازمان بر گزار خواهندشد. تاجکستان ماموریت قیادت خود را به پایان می رساند و اکنون نوبت ریاست به  ارمنستان سپرده می شود.

موقعیت در آسیای مرکزی می تواند هر لحظه تیره شود و وضعیت تاجکستان از این لحاظ گزندپزیر است. به گفته سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، دوشنبه با خطر های فزاینده " از سمت جنوبی در رابطه با موقعیت وخیم شده در افغانستان روبرو می شود که در آنجا همراه با گروه های افراطی موجود مانند "جنبش اسلامی ازبکستان"، "جنبش اسلامی ترکستان" و "القاعده" هم اینک داعش ظاهر شده است".

شبه نظامیان داعش — دولت اسلامی که نواحی ساحه وسیع سوریه و عراق را اشغال کردند در افغانستان طرفداران خود را فعالانه استخدام می کنند و هم اینک به تاجکستان نفوذ می کنند. امتداد سرحدات افغانستان و تاجکستان قبلا هم ایراد داشته زیرا در طرف افغانی تقریبا کلاً تحت کنترل طالبان قرار داشت. حالا طالبان رادیکال به داعش پیوسته و برای سراسر آسیای مرکزی و روسیه خطر ایجاد می کنند.

در 2013 کشور های عضو CSTO به این توافق رسیدند که به سرحدیان تاجکی پاسدار سرحدی با افغانستان کمک رسانده شود. ولی این اقدام کافی نبود. تا سال 2005 از این سرحد نیرو های سرحدی روسی حراست می کردند، بعدا حفاظت سرحدات تاجکستان در اختیار سرحدیان تاجکی قرار گرفت. به نوشته  روزنامه "کامرسانت" چاپ روسیه، یک منبع نزدیک به سرمنشی سازمان CSTO گفت: بعید نیست که نظامیان روسیه به سرحدات تاجکستان برگردند، ولی برای این کار خواست دوشنبه ضرورت دارد. لیکن دوشنبه عجالتا تنها افزایش کمک های تخنیکی را خواستار است.

در ضمن منابع CSTO  بعید نمی دانند که نیرو های این سازمان دارای نیروی پاسدار صلح می توانستند در مبارزه با داعش در خارج از حریم این پیمان هم عمل کنند به شرطی که ائتلاف بین المللی وسیعی به سرپرستی سازمان ملل متحد تشکیل می شد. روسیه بشدت طرفدار تشکیل این ائتلاف است ولی آمریکا و پاره ای از کشور های منطقه قطعا مایل نیستند با رژیم بشار اسد همکاری کنند. انتظار می رود موضع کشور های  CSTO   در اعلامیه پایانی نشست دوشنبه گنجانده شود.

همایش دوشنبه در زمینه موقعیت داخلی بشدت وخیم شده در تاجکستان بر گزار می شود. 4 سپتامبر گروهی که به گفته مقامات تاجکستان  برید جنرال عبد الحلیم زاده معاون سابق وزارت دفاع تاجکستان ریاست آنرا بعهده دارد به حوزه محلی پولیس و یک پسته وزارت دفاع حمله کرد و پس از این به دره رامیت فرار نمود. اکنون در آنجا عملیات ضد تروریستی انجام می شود و به گفته مقامات "افراد باقی مانده  گروه ضد دولتی محاصره شده است".

"یوری اوشاکوف" دستیار رئیس جمهور روسیه اظهار داشت که وی این موضوع را با همتای تاجکی خود بررسی کرد. نماینده کرملین سخنان همتای تاجکی خود را اینطور نقل کرد:" تاکید می کنم که در آنجا همه چیز آرام است و در دوشنبه هیچ علایم از اینکه چیز خاصی می گذرد مشاهده نمی شود".

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала