فیض محمد کاتب پدر تاریخ‌نویسی افغانستان بود- اشرف غنی

© AP Photo / Rahmat Gulفیض محمد کاتب پدر تاریخ‌نویسی افغانستان بود- اشرف غنی
فیض محمد کاتب پدر تاریخ‌نویسی افغانستان بود- اشرف غنی - اسپوتنیک افغانستان
عضو شوید
برای نخستین‌بار در هشتاد و هشتمین سالیاد درگذشت فیض‌ محمد کاتب ، یکی از مؤرخان مشهور افغانستان، سیمینار علمی به هدف تجلیل از مقام و شخصیت فیض‌ محمد کاتب در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد.

به گزارش اسپوتنیک به نقل از خبرگزاری اطلس، اشرف غنی رییس جمهور جمهوری اسلامی افغانستان، در این سیمینار گفت، فیض‌محمد کاتب هزاره تنها مؤرخ نبود؛ بلکه یک شخصیت ذکی و "محقق زحمت‌کش" بود.

به باور رئیس جمهور، این تاریخ‌نویس افغان، به دلیل این که به مدارک و اسناد دست اول دولتی دسترسی داشت، صاحبان قدرت را از نزدیک می‌شناخت و در اکثریت وقایع حضور داشت، توانست شاهکار بیافریند.

او گفت "هنگامی که شاهکار فیض محمد کاتب را در مقایسه با دیگر کسانی که پیش یا پس از او دست به این کار زده اند، مقایسه کنیم و مزایای برجستۀ کار او را متوجه باشیم، به این نتیجه می‌رسیم که او به حق پدر تاریخ‌نویسی معاصر افغانستان است و آثار او برای نسل‌ها قابل مطالعه و استفاده خواهند ماند".

رئیس جمهور هم‌چنان تأکید کرد که هرچند فیض ‌محمد کاتب مأمور دربار بود؛ اما تصویر وی از رویدادهای تاریخی یک طرفه نیست که تنها کارنامه‌های حاکمان را نگاشته باشد؛ بلکه او مقاومت مردم را در برابر قدرت مطلقه را نیز به تصویر کشیده است.

آقای غنی، با تأکید بر نیاز مبرم بر درک بهتر تاریخ گذشته افغانستان افزود:"جنگی که اکنون گریبان‌گیر کشور ما است و فرصت‌های بازسازی و انکشاف را در معرض تهدید قرار می‌دهد، یک عامل آن فقدان آگاهی تاریخی است".

در این سیمینار علمی، بیشتر شخصیت‌های علمی، مؤرخان و فرهنگیان افغان حضور داشتند و برخی نیز پیرامون شخصیت و آثار علامه فیض ‌محمد کاتب سخن گفتند.

ریاست جمهوری، به پاس ارج‌گذاری از شخصیت فیض‌محمد کاتب به وزارت عدلیه دستور داد تا نشانی دولتی را به نام وی ضرب زده و پس از طی مراحل قانونی، در جلسۀ کابینه پیش‌کش کند. علاوه بر آن، بنای یادبود فیض‌محمد کاتب بر مقبرۀ وی نیز به دستور رئیس جمهور اعمار خواهد شد.

فیض‌محمد کاتب یکی از تاریخ‌نویسان مشهور افغان است که بر اساس اسناد تاریخی در سال 1307 خورشیدی به عمر هفتاد سالگی درگذشت. مقبرۀ وی در منطقۀ "بالای جوی چنداول" که حالا به نام "زیارت قران" مشهور است، قرار دارد.

نوار خبری
0
برای شرکت در گفتگو
ورود به سیستمیا ثبت نام کنید
loader
بحث و گفتگو
Заголовок открываемого материала